Hvordan Vietnamesiske skolebarn oppnådde sjokkresultater på Google-intervju testen?

Vietnamesiske skolebarn og Google-Testen

Hvordan vietnamesiske skolebarn oppnådde sjokkresultater på Google –  intervju testen?

En programvareutvikler hos Google avslørte at en gruppe avgangselever fra ungdomsskoletrinnet i Vietnam klarte store deler av den notorisk beryktede Google intervju testen  i selskapet sitt, uten større vanskeligheter. «Det er ikke engang noe å lure på: halvparten av elevene på dette klassetrinnet i Vietnam kunne kommet seg helskinnet gjennom Google-intervju testen hos oss,» skriver Googles Neil Fraser på sin blogg.

Hvorfor produserer Vietnam så mange topputviklere?

Når vi snakker om 4.0 revolusjonen, mener mange at Vietnam drar fordeler av å ha de største menneskelige ressurser i regionen innen teknologi. Dette kommer sannsynligvis fra en utdannelsessektor som har vektlagt matematikk og naturfag i flere generasjoner. Med et slikt fundament fra skolen har nyutdannede vietnamesiske kodere og utviklere lett for å henge seg på ny teknologi og etterspurte trender innen IT.

Koding og programvareutvikling fra lav alder

For å forstå konteksten rundt utsagnet, må vi kikke litt på en feriereise Fraser la ut på nylig. På sitt besøk i Vietnam oppsøkte han klasseromsundervisning fra andre- til ellevteklasse på flere skoler for å kunne danne seg et bilde av pensum i datakunnskap. Fraser ble både sjokkert og imponert av hva han så.

  • I tredjeklasse lærer samtlige elever seg Windows. Fraser hevder, uten å spøke, at landet har en «100% Windows XP og Windows 7 monokultur» grunnet et prisnivå på originalsoftware som er for høyt for de fleste familier. Det stopper likevel ikke studentene fra å lære seg touch, på engelsk, i Microsoft Word.
  • I fjerdeklasse kodes det i Logo, et multi-paradigme computerspråk mye brukt i utdannelsessystemet. 
  • Når elevene når femteklasse skriver de kode som inneholder loops.

Opplysningene er bortimot svimlende, og knuser elevnivået og pensumkravene i svært mange vestlige land, USA inkludert. Fraser ønsket å se hvor raskt barna kunne ta ytterligere steg, og forhørte seg om hva han kunne bidra med for å hjelpe. Resultatet ble et spesialdesignet program kalt Blockly Maze som Fraser laget til en test. I tillegg satte han opp noen tutorials om egenlæring, og ansatte en ekstralærer så hele skolen kunne undervises i datavitenskap. I avgangsklassen gikk sekstenåringene i gang med en oppgave der de ble gitt en datafil som beskrev en labyrint med diagonale vegger. Instruksen fra Fraser var klar: «Tell antall lukkede områder, og mål størrelsen på den største.» 

Sensasjonelt raskt løst

Vel hjemme i USA spurte Neil Fraser en seniorutvikler-kollega i Google hvordan han ville rangere oppgaven med labyrinten i forhold til Google-intervju testen egne knallharde intervjuoppgaver. «Uten å vite hvor oppgaven kom fra, antok han at den lå i den tøffeste tredjedelen,» sa Fraser.

Det hører med til historien at oppgaven ikke ble gitt kun til eliten blant de vietnamesiske sekstenåringene. Hele klassen forsøkte seg. Og – her kommer det sensasjonelle – flesteparten løste den greit på tre kvarter. Bare noen få trengte fem minutter ekstra på å fullføre.

Dermed kommer vi tilbake til Frasers påstand om at halvparten av avgangselevene på ungdomsskoletrinnet i Vietnam kunne kommet seg helskinnet over det brutale hinderet et ansettelsesintervju hos Google er regnet for å være. Selvsagt er det vrient å bevise utsagnet. Det er ikke mulig å si om en identisk type oppgave dukker opp i utspørringen hos Google, eller om elevene i Vietnam ville klart resten av Google-intervjuoppgavene. Forsøksgruppa bestod dessuten av bare én tilfeldig klasse, og vi vet ikke om disse elevenes evner er dårligere eller bedre enn snittet i landet. Men det spiller uansett ingen større rolle; selve åpenbaringen lå i at det vietnamesiske utdannelsessystemet produserer utviklere i verdensklasse. Og det med veldig små ressurser.

PwC løfter fram vietnamesisk utvikling

Et annet eksempel på ståa i Vietnam fikk vi i 2017, i PwC sin rapport om den lovende outsourcing-industrien i landet. «Det burde ikke overraske noen at Vietnam refereres til som et hett alternativ også i global skala,» skrev PwC. «Spesielt sammenliknet med tradisjonelle tilbydere i Kina og India, som er dyrere» la revisjons- og rådgivningsgiganten til. Etter å ha markert Hanoi og Ho Chi Minh-byen som store og gode arenaer for outsourcing, har PwC gitt Vietnam mye ros. 

Rapporten viste videre at teknokjemper som Samsung, Microsoft, LG og Intel investerer betydelige summer i Vietnam. På toppen av dette kommer enda et poeng å merke seg, nemlig den lokale kulturen for å hele tiden utvikle og forbedre seg selv. Det ligger i vietnamesernes natur. Hele landet har gått gjennom en real omveltning i løpet av bare en generasjon på grunn av arbeidsviljen og dedikasjonen til landets unge befolkning. At elever eksponeres for så mye matte og naturfag i ung alder, spiller som vi har sett også en stor rolle for at vietnamesiske utviklere settes stor pris på innen fagfeltet. Alle piler peker altså oppover, som vist i Vietnam’s Software Outsourcing Development. 

Vietnam er ledende på IT i Sørøst-Asia

Singaporeaneren Say Keng Lee kan fortelle at andre sørøst-asiatiske studenter viser enorm respekt for vietnamesernes prestasjoner i realfag: «Jeg har bodd i Vietnam siden 2010. Som engelsklærer kommuniserer jeg mye med lokale elever på videregående, inkludert mine to adoptivbarn som nå tar høyere utdanning. Når det gjelder matte og fysikk våger jeg å påstå at læringsmiljøet her er like godt som i Singapore, om ikke bedre. Inntrykket bare forsterkes når vi ser hva vietnamesiske elever har prestert i Matematikk-OL og internasjonale fysikkonkurranser.» Vietnam hevder seg dessuten høyt på PISA-rankingen. 

Et av de mest konkurransedyktige alternativene i verden for software-utvikling

På det internasjonale teknologikartet er landet fortsatt en potensiell stjerne mer enn en etablert supermakt, kanskje, men glimtene fra Mr. Fraser og Mr. Lee gir spennende pekepinner. BPO-industrien (business process outsourcing) i Vietnam vokser om ikke eksponensielt, så iallfall markant. Ifølge tall fra Vietnam Software and IT Services Association (VINASA) har IT outsourcing vokst med 20-35% årlig det siste tiåret. 2017-tallet endte på 2.2 milliarder dollar. Amerikanske Gartner følger opp og omtaler Vietnam som et av de mest konkurransedyktige alternativene i verden innen software outsourcing. De mener at Vietnams største fortrinn er lønnskostnader på halvparten av Indias nivå, og et demografisk drømmescenario der den unge befolkningen fortsatt er under utdanning og altså på vei opp.

Resultatene fra skoleelevenes gjennomføring av Google-intervju testen var altså ikke et lykketreff. Det var en skildring av status. Vietnam kommer, og de kommer fort.

Skrevet av Kevin Nguyen for medium.com. Vår oversettelse, med godkjenning fra Nguyen

August 13, 2019

Ta kontakt

Skal du utvide utviklingsteamet eller sette opp selskap utenlands? Vi står klar for å hjelpe deg.

Martin Haug

Senior Adviser- International Collaboration

+ 47  90553841

Jan Erik Hagen

Global Facilitation Adviser

+47 955 28 066

Øystein Baeko

Øystein Baeko

CEO

+84 91487 3612