Blog
nov 28
utvikler samarbeider direkte

Slik samarbeider utviklere fra Norge og Vietnam tett

AKVAs seniorutvikler Torleif Sandnes samarbeider tett med sine kollegaer i Vietnam. Se og lær hvordan han lykkes!

Trondheim-baserte AKVA er verdens største leverandør av teknologi og tjenester innen akvakultur, en bransje der begrepet “norsk” er som en merkevare å regne. Samarbeidet mellom AKVA og Facilitated Work Hub startet opp i vår. To vietnamesiske senior .Net utviklere ble rekruttert som front-end team. Begge hadde kjennskap til norsk arbeidskultur, og kunne skilte med 13 og 16 års jobberfaring. Sandnes besøkte hubben vår i startfasen for å kaste gutta på dypt vann (bransjemessig bokstavelig talt) og ta fatt på avdelingens oppgaver.

Overraskende godt fornøyd

«Jeg er veldig fornøyd. Ja, faktisk er jeg overrasket over hvor godt forberedt gutta var,» slo Sandnes fast bare et par dager inn i besøket. «Umiddelbart gikk Anh Tu og Khai i gang med å fikse bugs. De kommer med innspill, ser ting raskt, har klare meninger, og har åpenbart lest koden nøye.»

#Tech2tech

Direkte kommunikasjon mellom fagfolk gir fri flyt av idéer og innspill. Seniorutviklere Sandnes, Khai og An Tu gikk umiddelbart i gang med app-utvikling i både Xamarin Forms og Flutter. Sistnevnte var såpass ferskt at Sandnes kun hadde to ukers erfaring med hybridverktøyet. Flutter ble tatt i bruk på en greenfield registrerings-app for sensordata på oppdrettsinstallasjoner, mens Xamarin bl.a. ble benyttet på en inventory-app for håndtering av utstyr. Som pasjonert seniorutvikler kunne Sandnes fortelle at greenfield alltid er interessant og gøy å gyve løs på: «Iallfall i starten, fram til ting snører seg til!»

La utviklere snakke sammen!

For oss andre var det gøy å se AKVA-trioen i fri utfoldelse over tastaturer og prosjektorer. Avansert utvikling er lagarbeid, og flyter best når alle spillerne deler grunnteknikk, spillforståelse og lidenskap. FWHs tjeneste baserer seg på at utviklerne snakker og arbeider sammen, uten mellomledd. Det minimerer sjansene for misforståelser, åpner for fokusert fagsjargong, og ingen prosjektleder sperrer for idéene som spretter uhindret frem og tilbake. Kommunikasjon mellom likesinnede er nøkkelen til effektivitet og resultater.

Interessant sparring

Rent personlig var ikke Torleif Sandnes i tvil om at internasjonal erfaring er et pluss på CVen for enhver norsk utvikler. «Internasjonal tilnærming i norske utvikleres jobbhverdag gir seg selvfølgelig utslag i at vi mange steder snakker mye mer engelsk i jobben enn før,» observerte Sandnes. Han har også jobbet tett med utenlandske medarbeidere hos tidligere arbeidsgivere i Norge. Sandnes opplevde sine nye vietnamesiske kollegaer som sparringspartnere, og nevnte også at det var interessant å se hvordan utviklere utenlands tenker og gjør ting. Han hadde et par erfaringer med programmering utenlands, og klassifiserte opplevelsene i India som ´variert´ og Tokyo som ´beinhardt´. Vietnam kom klart bedre ut. Noen utfordringer innimellom med engelsk-aksenten ble nevnt, men skriftlig kommuniserte de glassklart via Slack.

Flat struktur

Torleif så på det som naturlig at han selv tok ledelsen under sitt første møte med seniorutviklerne Khai og Anh Tu, ettersom begge var nye i firmaet, men la til at hierarkiet internt i front-end avdelingen hos AKVA er paddeflatt. Dette har siden vist seg å stemme i samarbeidets åtte første måneder. Video scrum praktiseres daglig kl. 10 norsk tid, og Khai og Anh Tu sine bookinger av møterom kan du stille klokka etter.

På plass

Torleif kunne avslutningsvis fortelle at utviklerne i AKVA group innimellom tas med ut på installasjoner for å se systemene i drift. Frem til i vår hadde ikke inspeksjonene passet seg for Sandnes selv. “Jeg har ikke fått vært på Hitra ennå, men jeg kom meg da til Vietnam”, fortalte han oss smilende rett før avreise. I ettertid har Anh Tu og Khai besøkt både hovedkontoret i Trondheim og installasjoner på øyene i havgapet utenfor. Uten prosjektledere tilstede, så vidt vi vet.

Les mer om hvordan vi i Facilitated Work Hub helper norske selskaper å løse sine skaleringsutfordringer her, eller se hva våre samarbeidspartnere sier om oss.

Kontakt våre eksperter

Stian Bjørknes

Stian Bjørknes

Principal Consultant

Tlf: +84 (0)862649134 (Vietnam)

stian(a)outsourceit.no

Øystein Baeko

Øystein Baeko

CEO

Tlf: +61 4050 375 243 (Australia)

oystein(a)outsourceit.no

Martin Haug

Senior Adviser- Int. Collaboration

Tlf: + 47  905 53 841

martin(a)outsourceit.no

Jan Erik Hagen

Global Facilitation Adviser

Tlf: +47 955 28 066

janerik(a)outsourceit.no

Trenger du dyktige utviklere for faste stillinger og langsiktig samarbeid? La oss hjelpe deg.