Hvem trenger ikke en utvikler i disse dager? Nyetablerte selskaper jakter etter talenter for å få ideen sin til markedet, mens større selskaper alltid ser etter nytt talent for videre vekst og utvikling.

Det er bare ett problem: å ansette dyktige utviklere som kan gi utvikler-teamet virkelig verdi, er en skremmende oppgave. Tross alt er det mye å vurdere og mange grunner til bekymring. Hva skal du se etter? Du kan ikke bare hoppe inn i rekruttering uten riktig forberedelser; å forstå hvorfor det er utfordrende å ansette utviklere og hvordan du finner de rette utviklerne, er nøkkelen til et solid grunnlag for å finne den rette.

 

Hvorfor er det utfordrende å finne utviklere?

Programmeringskompetanse er kanskje et av de mest etterspurte talentene i dag. En gjennomsnittlige utvikler mottar flere uønskede rekrutteringshenvendelser hver måned.

Når det er sagt, er ikke alle utviklere like, og de beste kan potensielt bidra til større verdiskaping i selskapet enn andre. Å avdekke hvem som er en slik eksepsjonell kandidat kan være svært vanskelige å evaluere. Hvordan evaluerer du en kandidats evne til å finne nye løsninger eller å tenke kreativt? Hvordan avgjør du om kandidaten er en lagspiller? Hvordan undersøker du noens verdier?

Selv om det ikke er noen enkel oppgave å evaluere disse “myke” kriteriene, er det avgjørende for å finne de aller beste. Likevel skjer det så alt for ofte at intervjuprosesser består av generelle spørsmål hvor de "riktige" svarene er åpenbare for de fleste kandidater. Dermed avdekkes ingenting av det du egentlig trenger å vite.

Les mer: Bruker du for mye tid å søke etter utviklere?

En vanlig fallgruve er å fokusere for tungt på teknisk kompetanse, i stedet for å evaluere kandidatens evne til å løse problemer, tenke kreativt og samarbeid med resten av teamet.

 

New call-to-action

 

Hvilke egenskaper bør du se etter?

Å ansette riktig kandidat til jobben kan være direkte avgjørende for selskapets suksess.

Så, hvordan kan du sikre at dere finner den perfekte personen for stillingen?

Teknisk kompetanse er viktig, og å teste eller snakke om kandidatens kodingsevne bør være en del vurderingen. Utover tekniske ferdigheter vil følgende syv egenskaper være en god pekepinn til å finne din perfekte utvikler.

 

1. Har lidenskap for faget

En utvikler som er lidenskapelig opptatt av sitt arbeid, vil være mye mer effektiv enn noen som bare ser på det som en jobb. Er programmering bare en jobb, eller også en hobby? Liker de å kode på fritiden? En utvikler med ekte interesse for jobben sin vil ofte være lit ekstra motivert til å finne løsninger, ikke fordi de må, men fordi de ønsker å mestre nye ferdigheter og å utvikle seg.

 

2. Har forståelse for hva de lager

Mange utviklere blir eksperter på å lage den funksjonen de får spesifisert uten å forstå det i sammenheng med resten av produktet. Verdien av at utvikleren skjønner sammenhengen i det de lager og kan ta kritiske vurderinger, samt spørre nødvendige spørsmål underveis, er helt avgjørende. En utvikler som forstår hvorfor de gjør det de gjør, vil holde seg fokusert på oppgaven. Lidenskap for jobben de gjør er viktig, men du vil også vite at de klarer å holde oversikt på både kortsiktige og langsiktige mål.

 

3. Lærer og tilpasser seg raskt

Programmeringsteknologien utvikler seg kontinuerlig. En utvikler må vise at de raskt setter seg inn i nye teknologier, verktøy og metoder. Når en utvikler forstår kjernen i programmering, bør de enkelt kunne tilegne seg ny kunnskap. Læring er viktig, og det finnes mange måter i lære på. Like viktig er det å være klar over hva man ikke lærer noe av. Dersom en utvikler ikke evner å oppdatere kunnskapen uten at noen lærer dem det, kommer de nok ikke til å vare lenge. Å holde seg oppdatert med ny teknologi er viktig for selskapets fremdrift, innovasjon og suksess.

 

4. Ønsker å være en del av teamet

Utviklere vil alltid ha sin egen stil. Du vil derfor sjelden se to utviklere komme med den samme løsningen på samme problem. Utviklere må kunne vise at de kan tilpasse seg et team og skrive kode som tar hensyn til de som skal jobbe med det senere.

De bør også ha evner til å selv delta i utviklingen i teamet. De skal kunne presentere sine tanker og takle konstruktive tilbakemeldinger uten å ta det personlig.

 

5. Kommuniserer på en god måte, så vel muntlig som skriftlig

Muntlige kommunikasjonsevner er enkle å evaluere i løpet av et intervju, enten det er personlig eller via telefon. De verbale ferdighetene er riktignok kanskje mindre kritiske i tekniske roller som ikke involverer brukerkontakt, men de er likevel viktige for å ha et godt samarbeid. Det er også viktig å tenke på kommunikasjonsevnen med tekniske og ikke-tekniske medarbeidere.

Skriftlige kommunikasjonsevner kan best evalueres ved å be kandidaten om å gi skriftlige eksempler på tidligere utført arbeid. Tekniske skriveprøver gir en indikasjon på hvor godt en gjør seg forstått via tekst. Da vil du få innsikt i både generelle skriveferdigheter, men også evnen til å formidle teknisk kompetanse via tekst.

 

6. Har et løsningsorientert tankesett

Å finne gode løsninger på en utfordring eller ide er kjernen i det en utvikler gjør. Det er kanskje derfor vanskelig å forestille seg en utvikler som ikke er løsningsorientert, så det er ofte evnen til å finne løsninger og fremgangsmåter som er avgjørende. Derfor er det viktig å avdekke i hvilken grad kandidaten er løsningsorientert. Hvor raskt kan de identifisere årsaken til et problem, og hvordan går de frem for å løse det problemet?

 

7. Er opptatt av å levere kvalitetskode

Dyktige utviklere er stolte av håndverket sitt. De skriver effektiv kode som er gjennomtenkt og godt testet. De er opptatt av å levere kvalitet ned til minste detalj, mens de klarer å ivareta fremdrift og tidsfrister. Det er stor forskjell mellom å bare være dyktig, og å utføre den ferdigheten med kreativitet og fingerferdighet.

Les også: Hva er teknisk gjeld?

 

Oppsummert

Å finne riktig utvikler er omtrent som å finne riktig partner. Heldigvis er det ikke slik at én er riktig for alle, mens resten blir feil for alle. Det er snakk om å finne rette vedkommende for ditt team og din situasjon.

Det er ikke alltid lett å vite hva som utgjør den rette utvikleren for deg, men når du vet hva du bør se etter og teste for, vil du være mye nærmere å bygge utviklerteamet ditt.

 

New call-to-action

 

Øystein Baeko

Written by Øystein Baeko

Øystein er er CEO og Co-Founder av Facilitated Work Hub

Med sin mangeårige erfaring med å lede og legge til rette for internasjonalt samarbeid om programvareutvikling i en rekke globale teknologibedrifter, finner Øystein stor glede i å se at stadig flere norske bedrifter får tilgang til gode utviklingsressurser, som et ledd i deres utvikling og vekst.

Ønsker du å motta nye artikler
fra fagbloggen rett i innboksen?

 

"En fagblogg for toppledere og utviklingssjefer"
Av Facilitated Work Hub

Abonner her: