Lønn, goder og ordninger har en stor rolle i om en ansatt velger å takke ja til en stilling, og om den ansatte velger å bli i bedriften. Ofte tenker man på økonomiske goder når man setter opp et tilbud, men det er også andre vesentlige goder som må til for å hanke inn og beholde ansatte.


I denne bloggartikkelen vil vi beskrive de mest vanlige, økonomiske godene, for så å diskutere andre goder som kan være vel så viktige. Vi ser videre på hva du som arbeidsgiver bør gjøre for å sette en tydelig forventningsavklaring hos dine ansatte.

 

New call-to-action

 

Økonomiske goder


Det er svært viktig at lønn, goder og ordninger er konkurransedyktige, for å kunne vinne kampen om de beste utviklerne. Kode24 gjennomførte en lønnsundersøkelse i 2021 hvor 1500 norske utviklere svarte på spørsmål rundt lønn, erfaring og utdanning. Undersøkelsen viser at gjennomsnittlig årslønn for en norsk utvikler er 720.000 kroner. Startlønnen er i snitt 530.000 kroner, men stiger raskt. Utviklere med 10-14 års erfaring tjener i snitt 824.000 kroner.


Etterspørselen av IT-kompetanse er stor, og dette kan være grunnen til at utviklere tjener mer en snittet. En gjennomsnittlig årslønn blant alle yrker er 587.000 kroner.


I tillegg til lønn er goder som pensjonsordning, forsikringer og støtte til IT og telefoni økonomiske goder som kan medvirke på den ansattes tilfredshet. Arbeidsgiver er pliktig å spare til pensjon for sine ansatte, men hvor mye kan variere fra bedrift til bedrift. Sparingen må utgjøre minst 2% og maksimalt 7% av lønnen din opp til 12G. Her er det altså mulig å forhandle med arbeidstaker for å ansette og beholde.


Forsikringer er også en gode som mange setter pris på, og som kan avgjøre om du får aksept eller et avslag. Ved å tilby helseforsikring til dine ansatte viser du at du som arbeidsgiver bryr deg om dem.


Men hva med goder som ikke går direkte på økonomi?

 

Les mer: Hvordan beholde dine beste IT-utviklere


Faglig utvikling og arbeidsmiljø

Alle kan konkurrere på det som kan betales i penger, det kommer bare an på økonomien i selskapet. Så hva om du ikke er konkurransedyktig her? Da er det flust av andre, viktige goder som kan tiltrekke seg de rette folkene.

 

  • Rom og oppfølging til faglig utvikling
  • Utfordrende arbeidsoppgaver for å unngå stagnasjon og kjedsomhet
  • Tilhørighet til arbeidsmiljøet og kulturen

 

Å tilby utvikleren kursing og annen mulighet til å utvikle sin egen kompetanse på sitt felt er en undervurdert gode. Å investere i at de ansatte øker sin egen kunnskap kan føles som å skyte seg selv i foten, fordi du bygger opp kompetansen deres og gjør dem ettertraktet i bransjen. I tillegg må du gjerne betale mer økonomisk for å beholde dem. Men alt i alt er dette viktig, og vil betale seg tilbake dersom du klarer å beholde utvikleren. Dette krever mer av deg som arbeidsgiver, men du får også mer tilbake.


Tenk også på at høyt kvalifiserte ansatte tiltrekker seg andre høyt kvalifiserte, og de med potensiale og ønske om å bli høyt kvalifiserte.


Miljø og kultur er viktige aspekter på en arbeidsplass. Skap en kultur med en identitet, som gjør at alle ansatte føler at de hører til og passer inn. Du får gjerne et mindre marked å jobbe med, som krever mer av deg som søker ansatte, men til gjengjeld har du større sjanse til å tiltrekke de som passer inn, og som kommer til å trives.

 

Som en følge av to år med pandemi og tvunget hjemmekontor er det mange arbeidstakere som nå setter pris på å kunne variere mellom hjemmekontor og arbeidsplass. Å legge til rette for at ansatte kan styre arbeidsdagen effektivt selv, med en hybridløsning hvor de må være et gitt antall dager på kontoret, kan bety mye for en arbeidstaker. 


Og når du skal ansette er det viktig å tilpasse innsalget til hver enkelt. Ikke selg inn sosiale happenings til en utvikler som beskriver seg selv som asosial. Legg til rette for at alle kan trives.


Forventningsavklaring


Den største feilen du kan gjøre som arbeidsgiver i en ansettelsesprosess er å sugarcoate settingen, og å love mer enn du kan holde. Det er fristende når man virkelig vil ha inn personen, men det kan skape en kortvarig glede. Legg alt på bordet så klart og tydelig som mulig. Fremhev gjerne det positive, men ta også med det negative slik at arbeidstakeren vet hva den får. Da selger man seg også inn som en ærlig og transparent arbeidsgiver.


Bygg en kultur, og beskriv denne slik at det er åpenbart hvem som passer inn og ikke.


Som nevnt tidligere er hjemmekontor versus kontor et dagsaktuelt tema. Selv om arbeidstakere tiltrekkes av friheten til å velge arbeidssted selv, må bedriften legge opp kulturen basert på strategien rundt dette, og være klar og tydelig på hva som forventes av den ansatte. Ikke lov mulighet for hjemmekontor på eget ønske dersom du ser at arbeidsmiljøet og kulturen lider av at de ansatte ikke får det sosiale samspillet som kun kommer ved å sitte i samme lokaler.

 

Les mer: Hvordan tiltrekke seg nye IT-utviklere?


Kort sagt


Det er fort gjort å tenke lønn, pensjonssats og forsikringer når man skal tilby goder både for nyansettelser, men også for å beholde verdifulle ansatte. Men faglig utvikling, et godt arbeidsmiljø og stadig utfordrende arbeidsoppgaver kan være vel så viktige goder. Og like viktig som godene er å avklare forventningene til arbeidstakeren. Hva ønsker og forventer de, og kan du tilby det?

New call-to-action

Øystein Baeko

Written by Øystein Baeko

Øystein er er CEO og Co-Founder av Facilitated Work Hub

Med sin mangeårige erfaring med å lede og legge til rette for internasjonalt samarbeid om programvareutvikling i en rekke globale teknologibedrifter, finner Øystein stor glede i å se at stadig flere norske bedrifter får tilgang til gode utviklingsressurser, som et ledd i deres utvikling og vekst.

Ønsker du å motta nye artikler
fra fagbloggen rett i innboksen?

 

"En fagblogg for toppledere og utviklingssjefer"
Av Facilitated Work Hub

Abonner her: