Hvordan lykkes du med firmaetablering i utlandet?

Les hvilke erfaringer CEO NORIA_logoRonny Reppe sitter med to år inn i prosessen, og hva du må tenke på for å lykkes med det samme.

 

Noria Vietnam var det første selskapet vi i Facilitated Work Hub (FWH) hjalp til med å etablere her i Ho Chi Minh City.

Norske Noria er store innen softwareløsninger for industriell forsikring, vokser fort, og tok steget østover da de utvidet sent i 2016.

Norias CEO Ronny Reppe var nylig på besøk hos oss for å jobbe tett med teamet sitt. Anledningen til å høste av Reppes erfaringer var for god til å passere, og han stilte velvillig opp til en samtale der han deler sine tips for hvordan du kan lykkes med det samme.

 

Hvorfor valgte dere Vietnam?

Jeg har ingen tro på å flagge ut. Outsoucing var aldri for oss. Når det gjelder å utvide staben stiller ting seg litt annerledes. Asia har stor tilgang på veldig bra kompetanse, noe som er vanskelig i Norge i dag. Vi snakker også om en økonomisk fordel.

Noria kikket både på Sør-Afrika og Sør-Amerika, og forsøkte et prosjekt i India. Resultatet holdt ikke mål. Høsten 2014 testet de Vietnam, og kjørte to prosjekter lokalt. Da disse lyktes bedre, bestemte de seg likegodt for å etablere Noria i Vietnam. Tanken var å finne en vietnameser til å drive selskapet. Det viste seg vrient på mange plan. Så traff de på Facilitated Work Hub, som kunne ta jobben og ansvaret – med norsk ledelse.

 

Flat struktur

InsurTech er et ekstremt komplekst fagområde. Noria var villige til å betale ekstra for høykvalifiserte utviklere. Sammen rekrutterte vi et lite kjerneteam med tunge seniorer.

Som software-leverandør utvikler Noria totale kundeportaler der moderne kommunikasjon og chat-løsninger forbedrer kundeopplevelsen kraftig. Teamet i Vietnam er selvsagt med på de stadige forbedringene innen UX og UI, og har ansvaret for det tekniske rammeverket.

Selv om oppgavene tildeles fra Norge, stilles det krav om å tenke utenfor boksen. Ronny Reppe mener norsk flat modell er motiverende og bra for folk:
– Jeg hadde ikke kjempet for modellen om jeg ikke trodde på den. Du må være 20% business-analytiker, 20% arkitekt, og 60% utvikler, sier Reppe. – Vi må ta høyde for ting vi ikke vet ennå. Mange trenger 2-3 år på å endre produkter og prosesser. Målet vårt er noen måneder istedenfor mange år. Vi lager fleksible løsninger som skal være kjappere enn konkurrentenes, produkter som kan konfigureres på få dager.

Klare mål til tross, Ronny Reppe nekter å ta kontroll på alt. – 55% er nok. Det gir de andre anledning til å steppe inn og ta ansvar også, smiler han. Daglige scrum- og videomøter mellom utviklerne inne og ute er et fast innslag. Alle kjenner hverandre godt. Noria er ett team som sammen skaper helheten.
– Utviklere synes det er spennende med de samme tingene, nemlig å jobbe med utfordringer og skape verdi. De har de samme driverne for å komme på jobb, mener Reppe. Vi er enige. Vi kaller samarbeidsformen #Tech2tech, og praktiserer den slavisk her på FWH.

 

Skaleringsutfordringer

Noria vokser stadig. Bemanningen har økt fra 11 til 24 på under fem år. Omsetningen er tredoblet. Teamet på seks i Vietnam skal også snart utvides. Organisasjonen konsentrerer seg mest mulig om verdiskaping, og minst mulig om administrasjon. 18 av 24 ansatte er utviklere.

Med bistand fra Facilitated Work Hub er administrasjonsdelen fulldekket for Noria Vietnam, noe som gjør verdifokusert vekst mye enklere. Reppe understreker at de ansatte i Noria Vietnam nyter godt av rammen og systemet rundt seg på huben: miljø, regnskap, HR, et trygt sted å være. Slikt er lett å ta for gitt, men forsøk uten!

 

Hvorfor skal andre sette opp business i Vietnam?

Du har allerede gjort det. Hvorfor skal andre sette opp business i Vietnam?


– Kulturelt er Norge og Vietnam god match. Vi er litt like som folk. Arbeidsvillige. Litt lukka i starten, men så blir det hyggelig. Den største fella er å ikke ane hva en går inn i. Et utenlandsk selskap krever deltakelse, akkurat som et nytt kontor i Norge. Du må være på! CEO Øystein Baeko i FWH er viktig for å få dette til å fungere. Hele greia er å ha noen tilstede, noen som ser utfordringene tidlig og griper tak i de.

– Hovedstyrken til FWH er et solid rammeverk med dyktige folk som skjønner hvordan det her fungerer. Det er ikke verre, egentlig. Suksessen i vårt samarbeid kommer av erfaring og kompetanse, ikke magi, avslutter Reppe.

Facilitated Work Hub bistår norske bedrifter som ønsker å opprette et eget datterselskap eller en frittstående avdeling her i byen. La oss ta oss av det praktiske og organisatoriske. Hele veien, fra registrering til rekruttering, daglig drifting og fasilitering av kontoret inkludert back office support.

 
 
 

Noria

Med sine software-løsninger innen bedriftsforsikring og konsultasjon innen finans, har Noria vært en sentral brikke i norsk Fintech i over 30 år.

Etter et mislykket forsøk på å iverksette sin ambisiøse plan om vekst og ekspansjon i Vietnam gjennom en annen tilbyder, tok CEO Ronny Reppe kontakt med oss i 2016.

Planens første fase var å rekruttere og integrere et Core team bygd opp av lokale utviklere i Vietnam inn i sitt R&D økosystem i Oslo og Sandefjord. I fase to skulle de etablere et datterselskap i Ho Chi Minh City og flytte over vietnameserne dit for å vokse fortere.

Med våre tjenester for selskapsetablering assisterte vi Noria i å få prosessen på skinner igjen. Vi rekrutterte og komponerte et ideelt lag med 8 høykvalifiserte Senior Front end-utviklere med bakgrunn fra PHP og Angular, der en av utviklerne samtidig fungerte som teknisk arkitekt.

Firmalisens ble ordnet, og alle Norias videre behov dekket gjennom vår komplette servicepakke.

I dag arbeider samtlige åtte utviklere for frittstående Noria Vietnam Company Limited. For å sikre at veien videre fortsetter uten hindere, har Facilitated Work Hub tatt fullt ansvar for den daglige driften. Det inkluderer ledelse, all administrasjon, lokaler og full fasilitering av hele virksomheten og alle Norias ansatte i Vietnam.


 

Interessert i å lære mer om våre kunders erfaring?

akva group logo-1
AKVA group er en verdensomspennende teknologipartner og leverandør av avansert utstyr og service til akvakulturindustrien.
Akva Group AS
Noria Logo
Med sine software-løsninger innen bedriftsforsikring og konsultasjon innen finans, har Noria vært en sentral brikke i norsk Fintech i over 30 år.
Noria AS
Aksess innkjøp Logo
Aksess Innkjøp AS utvikler softwaresystemer som forenkler og digitaliserer innkjøpsprosesser i norsk offentlig sektor.
Aksess Innkjøp
Eltek Logo
Eltek Power Systems AS, med hovedkontor i Norge, er ledende i verden på analytiske kraftforsyningssystemer og energikonvertering.
Eltek AS
Imatis Logo
Imatis AS er et av Norges absolutt ledende selskaper innen e-helse teknologi, med sine mobile og fleksible integrerte e-løsninger for pasienter og sykehus.
Imatis AS
Elfo Logo
Elfo AS er en alt-i-ett-leverandør av software og service for detaljhandel og næringskjeder.
Elfo AS
Hogia Logo
Hogia Unitech AS utvikler logistikksystemer for transportsektoren, og har kredibiliteten i orden.
Hogia AS