Hvordan opplevde Elfo's utviklingsteam å samarbeide med utviklere fra Vietnam?

Elfo Logo

 

 

Elfo

Mange norske utviklere er gjerne usikker på det å outsource deler av utviklingen til utlandet. Hvordan fungerer det om utviklerne hjemme samarbeider med de utenlandske som faste kollegaer på ulike geografiske avdelinger?

Elfo ga oss tillit til å utvide sitt utviklerteam til Ho Chi Minh i 2010. Den første utvikleren vi håndplukket hadde en master i software engineering, og lang erfaring med programvareutvikling. Dette var bare starten på et langsiktig samarbeid.

Med oss hadde Elfo etter hvert råd til ikke bare én, men tre ansatte på øverste hylle. Og ingen av dem har blitt skiftet ut siden de startet: verken Senior .Net og ERP-utviklerne som kom i 2010 og 2011, eller Scrum Masteren som begynte i 2014. Sistnevnte er i dag også Delivery Manager.

 
I mai hadde vi gleden av å ha Tommy Mikalsen på besøk hos oss i Vietnam. Mikalsen er utviklingssjef og research-ansvarlig i ELFO, med bakgrunn som utvikler. Faktisk utgjør han den norske utvikleravdelingen alene.
 

Videre har ELFO to utviklere i Malaga, og to utviklere pluss en delivery manager hos Facilitated Work Hub. Hver dag samles de tre avdelingene til fellesmøte via videochat, og kommuniserer på fjerdespråket engelsk. Tommy røper at kommunikasjonen kan være en utfordring, men stort sett går det glatt. Han fremhever delivery manager Tri i Vietnam som den vasseste i engelsk – seg selv inkludert.

– Oversettelser har vi likevel ledd mye av, smiler Tommy. – Vi har mye spennende språk! Google Translate brukes hyppig, og glimter innimellom til med gullkorn. Som da CRM-produktnavnet “PowerOffice Go” ble til kanskje ikke fullt så fengende “Kraftkontor Gå”, noe som heldigvis ble oppdaget før lansering. ELFO leverer web-portaler, kassasystemer og omni channel salgsløsninger for butikkjeder.

Grensesnitt og funksjoner tilpasses hver enkelt. Bransjen beveger seg raskt. Her nytter det ikke å sitte på gjerdet. Mye av Tommys tid går med til å holde seg oppdatert, ofte gjennom konferanser og meet-ups i Norge og Europa. Hva med den vietnamesiske avdelingen, bidrar de med løsninger sett fra nye vinkler? – Jeg ser de lager ting som ikke kommer foreslått fra daglig leder Pål Mangdal i Norge. Så ja, de høster lokal input, sier Mikalsen.

 

Naturlig å være skeptisk til et eksternt team.

Som norsk utvikler er Mikalsen tydelig på at han var svært skeptisk til hele outsourcing-idéen i begynnelsen. Skepsisen deler han naturlig nok med mange norske yrkeskollegaer. Samtidig så ELFO at det var vrient å finne nok gode utviklere i Norge. Da var det lettere å velge medarbeidere på høy hylle i Vietnam.

– Størrelsen på utvikleravdelingen hadde vi heller ikke kunnet beholde med bare norske utviklere, slår Mikalsen fast. Kostnadsbildet er jo en del av helheten. Han understreker også at Facilitated Work Hob sin tjeneste med å rekruttere faste kollegaer er avgjørende for at opplegget fungerer. – Uten hadde vi nok ikke vært her i Vietnam, legger han til. Det er alfa og omega å forholde seg til faste folk.

– Lager du bugs, er du ansvarlig for å fikse det. Ting følges ordentlig opp. Mikalsen prøver ofte å be om innspill fra Ho Chi Minh City og Malaga, men det er gjerne høy fart på ønsker fra ledelsen, slik at det deles ut mange konkrete oppgaver. Spesifikasjoner er gjerne på kun et par setninger. Norge ber om funksjonaliteten, så løser eksternavdelingene oppgaven med noenlunde fritt kreativt spillerom. De leverer funksjonalitet, undersøker, retter feil, og designer arkitektur og nye løsninger.

 

Selvstendig team

elfoteamtommy-e1549336130492

Besøket i mai var Tommys første tur til Asia.  Det ga mersmak. Han beskriver trafikken på diplomatisk vis som “fascinerende”, og fikk godt utbytte av å treffe kollegaene sine. Følelsen av at vietnameserne kunne opptre litt underdanige via video, ble raskt endret. – De er tøffere ansikt til ansikt, sier Mikalsen smilende.

Teamet klarer seg stort sett på egenhånd, og han har ikke opplevd noe kluss. Likevel er det praktisk å ha nordmenn på plass om noe skulle oppstå. – Da slipper jeg iallfall å stresse med språket på det administrative, avslutter Mikalsen. Så kan Facilitated Work Hub’s norske ledelse ta google translate-biten med de ansatte selv…

 

Elfo

Elfo AS er en alt-i-ett-leverandør av software og service for detaljhandel og næringskjeder. De var ikke ukjente med globale distribuerte team fra før. Som mange andre mindre firmaer opplevde Elfo det som vrient å finne utviklere hjemme, og hadde derfor forsøkt å dyppe tåa i klassisk outsourcing. Det skar seg.

Elfo ga oss tillit til å forsterke seg i 2010. Den første utvikleren vi håndplukket hadde en master i software engineering, lang erfaring med programvareutvikling, og bakgrunn som foreleser på IT-fakultetet ved HCMCs beste teknologiske universitet.

Vi forsto Elfos begrensede ressurser, og skreddersydde en løsning innenfor budsjett. Deretter hjalp vi til å ekspandere teamet gradvis. Videre onboarding, integrering og samarbeidsmodeller ble planlagt til minste detalj av oss før vi iverksatte. Også alt av kontrakter og daglig fasilitering slapp ledelsen i Norge å bekymre seg for.

Ettersom Elfo benytter Agile, anbefalte vi å ansette en Scrum Master. Vi fant og rekrutterte en Scrum Master med MBA, noe som snart gjorde teamet enda mer engasjert, kreativt og selvgående. Med oss hadde Elfo råd til ikke bare én, men tre ansatte på øverste hylle. Og ingen av dem har blitt skiftet ut siden de startet: verken Senior .Net og ERP-utviklerne som kom i 2010 og 2011, eller Scrum Masteren som begynte i 2014. Sistnevnte er i dag også Delivery Manager.

Elfo har over 25 års erfaring innenfor butikkdata og logistikk systemer. Selskapet ble stiftet i 1990 og har siden 1996 arbeidet med Microsoft Dynamics NAV. Med kombinasjon av butikkdata og ERP i over 20 år har selskapet en unik kompetanse innenfor butikk-kjede utfordringer.

I dag leverer de systemer til handelen generelt og Vision avdelingen (butikkdata) leverer integrasjoner med andre ERP systemer samt butikkdata som ikke er integrert med ERP.

Riktig verktøy til den enkelte arbeidsoppgave gjør at butikkansatte, butikksjefer (eier), kjede, logistikk og regnskap får verktøy som er tilpasset deres behov og arbeidsdag.

Med Elfo får kunder nærhet til sine styringsverktøy og nærhet til endringsprosesser som gjennomføres. Selskapet har stor kompetanse i alt fra NAV utvikling, til .NET og web programmering. Et viktig mål for Elfo er at all utvikling både spesiell og generell, skal utføres på en slik måte at brukeren skal kunne ta del i endringer fra både Microsoft og Elfo

 

Interessert i å lære mer om våre kunders erfaring?

akva group logo-1
AKVA group er en verdensomspennende teknologipartner og leverandør av avansert utstyr og service til akvakulturindustrien.
Akva Group AS
Noria Logo
Med sine software-løsninger innen bedriftsforsikring og konsultasjon innen finans, har Noria vært en sentral brikke i norsk Fintech i over 30 år.
Noria AS
Aksess innkjøp Logo
Aksess Innkjøp AS utvikler softwaresystemer som forenkler og digitaliserer innkjøpsprosesser i norsk offentlig sektor.
Aksess Innkjøp
Eltek Logo
Eltek Power Systems AS, med hovedkontor i Norge, er ledende i verden på analytiske kraftforsyningssystemer og energikonvertering.
Eltek AS
Imatis Logo
Imatis AS er et av Norges absolutt ledende selskaper innen e-helse teknologi, med sine mobile og fleksible integrerte e-løsninger for pasienter og sykehus.
Imatis AS
Elfo Logo
Elfo AS er en alt-i-ett-leverandør av software og service for detaljhandel og næringskjeder.
Elfo AS
Hogia Logo
Hogia Unitech AS utvikler logistikksystemer for transportsektoren, og har kredibiliteten i orden.
Hogia AS