Skal du først finne utviklere utenfor Norges grenser, hvor finner du dem?

Mange tenker det er mye bedre å rekruttere eksterne medarbeidere som jobber i land som er nærmere Norge. Det er gjerne samme tidssone, enkel reiseavstand, lignende kultur osv.

En av de største problemene med land som Polen, Romania, Litauen, er at du finner mange høykostland rett i nærheten. Tyskland, Nederland og England med mange store bedrifter drar opp lønninger og priser slik at små norske bedrifter ikke kan konkurrere hverken på lønn eller ansettelsesmiljø eller status. Dette er utfordringer du ikke møter i like stor grad i land som Vietnam, Japan og Korea.

 

Hva er de 7 vanligste grunnene til at norske selskaper velger Vietnam over Øst-Europa?


1) Lønnsnivået for programvareutviklere i Vietnam ligger en god del lavere enn i land som Ukraina, Polen og Romania.

Faktisk vokser gapet også fra år til år, da lønnsøkningen er høyere i Øst-Europa. Romanias årlige lønnsvekst ligger på over 14%. I Vietnam er tilsvarende tall betydelig lavere.

2) Ho Chi Minh City, Vietnam har i to år på rad vært helt i toppsjiktet på World Economic Forums rangering av verdens mest dynamiske byer.

Asia er verdensledende innen teknologi og raske omstillinger, og på WEC-listen for 2019 gjør kontinentet rent bord med 19 av topp 20. Byen ble også kåret til tredje beste startup city i Asia i 2019. 

3) Politisk stabilitet og forutsigbarhet er viktige faktorer for langsiktig satsing utenlands, enten det dreier seg om innleide konsulenter eller etablering av utenlandsavdelinger.

Outsourcing-favoritten Ukraina ligger utsatt til på kartet rent geopolitisk, med russiske styrker på begge sider av grensen. Til sammenlikning kan en sikkert si mye om styresettet i Vietnam, men stabiliteten kan landet iallfall ikke tas på.


New call-to-action


4) En svært ung befolkning der over 70% er under 35 år står helt sentralt.

Hvert år utdannes titusenvis av nye IT-ingeniører gjennom en utdannelsessektor som satser såpass hardt på tech at vanlige skoleelevers evner innen matematikk har tatt Google på senga. Naturvitenskapelige fag er tungt favorisert av myndighetene, med teknologi som et hovedsatsingsområde.

5) Kulturelle likheter. Vietnamesere og nordmenn er en overraskende god match. Dette påpeker faktisk alle våre kunder.

Som kollegaer og folk er vietnameserne svært vennlig innstilt, har ambisjoner, og utstråler en kollektiv positivitet som det kan være hakket hardere å få øye på en kjølig regnværskveld i Lodz.
6) Færre fri- og helligdager. Vietnamesiske utviklere mister færre arbeidsdager til ferie, helligdager og sykefravær (både reellt og fiktivt) enn østeuropeere. Dette gir selvsagt en fordel i ekstra antall arbeidstimer i løpet av et år.

7) Tilgangen på dyktige utviklere er god både i Øst-Europa og Vietnam. Alle trender og kurver peker likevel i favør Vietnam på mellomlang sikt. Demografi er nevnt: kun krigsherjede Syria har opplevd større emigrasjon enn Romania, som har sett 3.4 millioner pakke kofferten og dra siden medlemsskapet i EU ble innvilget.

Les mer: Hva er teknisk gjeld?

Det verste er at det oftest er de unge, de med ambisjoner og skills, som forsvinner., Land som Polen, Tsjekkia og Slovakia har også blitt tappet for rundt 20% av  egen ungdom mellom 15 og 29 år. Slike trender vil nødvendigvis by på utfordringer med høy turnover og sviktende rekruttering.

Vietnam på sin side ser også en viss utvandring av høyt utdannede, men dette oppveies av oversjøiske unge folk av vietnamesisk avstamning som nå vender «hjem» i hopetall for å være en del av det pulserende tech- og businessmiljøet i særlig HCMC.

 

New call-to-action

 

Uma Baeko

Written by Uma Baeko

Uma er er CMO og Co-Founder av Facilitated Work Hub.

I Facilitated Work Hub er hun aktivt involvert i strategi, planlegging og drift av firmaet. Uma har en fot innen de fleste interne prosessene. Som markedsføring, salg, forretningsutvikling, HR, administrasjon og mer.

Ønsker du å motta nye artikler
fra Facilitated Work Hub rett i innboksen?

 

Meld deg opp her.

Abonner her: