Det blir stadig vanskeligere å finne kvalifiserte it-utviklere. Konkurransen om de beste hodene er tøff. Spesielt for små- og mellomstore bedrifter er det ekstra krevende å beholde flinke folk, som stadig får nye tilbud på bordet.

Mangel på utviklere kan hemme selskapets ambisjoner om vekst. Derfor må mange IT-sjefer tenke nytt, for å finne, dyrke og beholde kompetansen de har behov for.

 

Bedrifter søker aktivt etter dyktige utviklere og dyktige IT-eksperter, og de går langt for å få tak i og å beholde de flinkeste IT-hodene. Det betyr at utviklere aktivt blir kontaktet av rekrutteringsaktører, og utvikleren har trolig vurdert flere henvendelser det siste året.

Fornøyde ansatte som føler seg ivaretatt og som er motiverte til å være en del av selskapets vekst, vil med stor sannsynlig levere resultater av høy kvalitet. Det er viktig for deg som leder å ha innsikt i hvor verdifulle utviklerteamet er og om de er tilfredse med jobben sin.

Les mer: Hva bør du se etter når du rekrutterer nye IT-utviklere?

 

Åpenbart er det ingen steg for steg liste som kan sikre at de ansatte blir værende på lang sikt.

Mennesker har fri vilje, og kan velge å bytte jobb når som helst.

Det i seg selv er ikke et problem, men kan ses på som en fordel. Fordi de som aktivt velger å bli i organisasjonen din når de har alternativer tilbud, vil med stor sannsynlighet levere bedre og være mer effektive.

 

New call-to-action

 

Hvilke faktorer avgjør om utvikleren blir værende?

 

1. Er de fornøyd med arbeidsgiver og oppgaver?

Det er en klisje som er verdt å gjenta: lykke handler ikke bare om penger. Faktisk, for den rette rollen og utfordringen, vil mange utviklere til og med bytte roller og velge å gå ned i lønn.

 

2. Får de anerkjennelse for utført arbeid?

La oss være ærlige, ville du følt deg bra i et miljø der du aldri blir fortalt at du gjør en god jobb? Enten vi vil innrømme det eller ikke, så ønsker vi alle en form for bekreftelse når vi har gjort et godt stykke arbeid. Det er ikke noe mer tilfredsstillende enn å vite at du gjør en forskjell i din bedrift og også for kundene. La utvikleren få vite at de gjør en god jobb, og at deres arbeid betyr noe!

La utviklerne vite hvordan arbeidet de gjør påvirker kundene, deres industri og samfunnet for øvrig både på godt og ondt. Mange, ikke alle, liker å vite hvilken påvirkning de har også utover det om kundene er fornøyd eller ikke.

Les også: Hva er teknisk gjeld?

Utviklere som alle andre ønsker å bety noe, ikke nødvendigvis i form av heder og ære men bare det å vite at man er viktig for teamet eller bedriften kan bety veldig mye for hvor god jobb man gjør og hvor lenge man blir i bedriften.

 

3. Får de det de fortjener?

Hvordan bestemmer du en persons konkrete markedsverdi? Det er ofte en veldig individuell vurdering. Hvilken kompetanse og erfaring har de? Hva vil denne kompetansen og erfaringer tilsvare ì verdi hos andre aktører. Markedsverdi og lønn er viktig, men det er mer enn bare å forstå hvilke fordeler og muligheter konkurrentene dine gir. Områder som fleksitid, fordeler, kultur spiller også inn. Det handler om å forstå hva som får utviklere til å kjenne på at det de gjør blir verdsatt.

 

4. Har de støtte og tillit i organisasjonen?staff06

De fleste utviklingsteam består av en gruppe med ulike personligheter som både er kreative, systematiske, logiske, og ofte svært engasjerte i jobben sin. Å lede et slikt team kan være vanskelig, da det krever en grunnleggende forståelse for fag og oppgaver. Forsøk på å styre og kontrollere programvareutvikling kan være en oppskrift på å skape usikkerhet.

Dersom du som leder har tillit nok til å ansette en utvikler, bør du fortsette å vise den tilliten når de begynner å jobbe for deg. Innen programvareutvikling er feil en uunngåelig del, og utviklere må føle seg trygge og støttet både av teamet og organisasjonen som helhet.

5. Har utviklerteamet og ledelsen en felles retning?

Tilhørighet og felleskap er en viktig del av trivselen. Skap en følelse av fellesskap på kontoret som utviklere vil være en del av, og sørg for at dette gjennomsyrer hele organisasjonen. Det er ikke bra å snakke om "fleksibilitet" eller "åpen og direkte kommunikasjon" hvis ledelsen ikke reflekterer disse verdiene i det hele tatt. Det er lett å gjennomskue og irriterer forståelig nok ansatte. Sørg for at både utviklere og ledelse deler den samme visjonene.

 

6. Er det rom for kompetanseheving og personlig vekst?

Teknologien er i konstant vekst, og programvareutviklerne dine må få mulighet til å vokse i takt med nyheter og trender. Kompetanseheving burde være en stor del av arbeidshverdagen til utvikleren. Dette kan være i form av egenlæring, kurs, teambuilding, seminarer, messer eller andre ting. Å tilrettelegge og fokusere på utvikling og læring for utvikleren, vil få dem til å føle seg verdsatt, viktig og kjenner en sterke tilknytning til bedriften din.

 

7. Er det god balanse mellom jobb og hjem?

Mens det å jobbe med de nyeste og beste teknologiene er viktig for programvareutviklere, bør selskaper også se på å tilby programvareutviklere andre fordeler som hjemmekontor eller muligheten til fleksitid. Utviklere ønsker som alle andre å balansere jobben med familie og andre interesser, og de vil sette pris på fleksibiliteten til å gjøre det.

 

Hva om de velger å gå?

Du kan tilrettelegge og jobbe hardt for å beholde utviklerteamet. På et eller annet tidspunkt vil en eller flere velge å slutte. Når du mister et verdsatt medlem av teamet ditt, kan du fortsatt utnytte situasjonen til å forstå hvorfor. På denne måten kan du evaluere hva du, utviklerteamet eller bedriften kunne gjort annerledes.

Ha en respektfull og ærlig prat. Undersøk hvilke faktorer som bidro til at denne ansatte velger å forlate selskapet. Lytt og respekter tilbakemeldinger de gir, da det vil fortelle deg mye om hvordan du kan iverksette endringer for å bedre imøtekomme de andre arbeidstakernes behov.

Hva skal til for at utviklerteamet forholder seg stabilt i et langsiktig perspektiv? Følg gjerne gjensidighetsregelen: Behandle andre slik man selv ønsker å bli behandlet. Alle har sine egne tanker og kriterier for hvordan de vil bli behandles, og disse standardene bør respekteres og overholdes så godt du kan.

Les mer: Bruker du for mye tid å søke etter utviklere?

 

Kort sagt:

Det finnes ingen steg for steg sjekkliste du kan følge, men så lenge dine handlinger overfor utvikleren er på bakgrunn av gode intensjoner og du forstår og respekterer verdien deres, vil utvikleren med stor sannsynlighet møte mandag morgen.

New call-to-action

 

Uma Baeko

Written by Uma Baeko

Uma er er CMO og Co-Founder av Facilitated Work Hub.

I Facilitated Work Hub er hun aktivt involvert i strategi, planlegging og drift av firmaet. Uma har en fot innen de fleste interne prosessene. Som markedsføring, salg, forretningsutvikling, HR, administrasjon og mer.

Ønsker du å motta nye artikler
fra fagbloggen rett i innboksen?

 

"En fagblogg for toppledere og utviklingssjefer"
Av Facilitated Work Hub

Abonner her: