Du skal finne utviklere utenfor Norges grenser, og tenker fort til Øst-Europa og land som er nærmere Norge både i forhold til lokasjon og kultur. Men er det så gunstig? Finnes det bedre alternativer?

Svaret på det siste spørsmålet er enkelt og greit ja. I denne bloggartikkelen vil vi se nærmere på utfordringene ved å velge utviklere fra Øst-Europa, og fordelene ved å tenke lengre ut i verden – til Vietnam.

Priser har allerede vært utfordrende med land som Polen, Romania og Litauen. Høykostland som Tyskland, Nederland og England drar opp lønninger og priser slik at små, norske bedrifter ikke kan konkurrere verken på lønn, ansettelsesmiljø eller status.

Disse utfordringene møter du ikke i like stor grad i land som Vietnam.

 

New call-to-action

 

Så hvorfor bør du velge Vietnam over Øst-Europa?

 

1. Lønnsnivået

Lønnen til programutviklere i Vitenam ligger en god del lavere enn i land som Ukraina, Polen og Romania. Siden pandemiens start har det skjedd endringer i arbeidsmarkedet i Polen og andre østeuropeiske land, som igjen har ført til endringer i skatt og helseavgifter i 2022. Flere har ønsket å være selvstendig næringsdrivende i stedet for å ha et tett og formelt arbeidsgiver/ansatt forhold. Slik skattene var tidligere har dette ført til en reduksjon i skatteinntekt for landene.

For å løse dette tilrettelegger nå myndighetene og gir incitament for at det skal være enklere å være selvstendig næringsdrivende. Ved å gi disse insentivene er regjeringen igjen i stand til å skattelegge disse gruppene – som også fører til økte lønnskostnader og priser.

 

2. Tettere forhold mellom ansatte og arbeidsgiver

Som nevnt har pandemien vist at flere og flere i østeuropeiske land ønsker å distansere seg fra arbeidsgiver og ha mer kontroll på arbeidshverdagen sin selv. Dette kan potensielt føre til mindre stabilitet og forutsigbarhet for arbeidsgiver, da det er en svakere formindelse mellom partene.

IT and outsourcing

 

3. Politisk stabilitet og forutsigbarhet

Dette er viktige faktorer for langsiktig satsning utenlands, enten det dreier seg om innleide konsulenter eller etablering av utenlandsavdelinger. Outsourcing-favoritten Ukraina opplever nå ennå større uroligheter, hvor både Russland og NATO har mobilisert sine militærstyrker i grenseområdene til Ukraina. Til sammenligning kan man sikkert si mye om styresettet i Vietnam, men stabiliteten kan landet i alle fall ikke tas på.

 

4. Ung befolkning

Over 70 prosent er under 35 år. Hvert år utdannes titusenvis av nye IT-ingeniører gjennom en utdannelsessektor som satser så hardt på tech at vanlige skoleelevers evner innen matematikk har tatt Google på senga. Naturvitenskapelige fag er tungt favorisert av myndighetene, med teknologi som et hovedsatsningsområde.

 

5. Kulturelle likheter

Vietnamesere og nordmenn er en overraskende god match. Dette påpeker faktisk alle våre kunder. Som kollegaer og folk er vietnameserne svært vennlig innstilt, har ambisjoner, og utstråler en kollektiv positivitet som det kan være hakket hardere å få øye på en kjølig regnværskveld i Lodz.

 

Les mer: Hvordan tiltrekke seg nye it-utviklere?

 

6. Færre fri- og helligdager

Vietnamesiske utviklere mister færre arbeidsdager til ferie, helligdager og sykefravær (både reelt og fiktivt) enn østeuropeere. Dette gir selvsagt en fordel i ekstra antall arbeidstimer i løpet av et år.

 

7. Utviklerne blir

Tilgangen på flinke utviklere er god både i Øst-Europa og Vietnam. Flere kurver og trender peker likevel i favør Vietnam på mellomlang sikt. Demograf er nevnt – kun krigsherjede Syria har opplevd større emigrasjon enn Romania, som har sett 3.4 millioner pakke kofferten og dra siden medlemskapet i EU ble innvilget.

Det er ofte de unge, de med ambisjoner og skills, som forsvinner. Land som Polen, Tsjekkia og Slovakia har også blitt tappet for rundt 20 prosent av egen ungdom mellom 15 og 29 år. Slike trender vil nødvendigvis by på utfordringer med høy turnover og sviktende rekruttering.

Vietnam på sin side ser også en viss utvandring av høyt utdannede, men dette oppveies av oversjøiske unge av vietnamesisk avstamning som nå vender «hjem» i hopetall for å være en del av det pulserende tech- og businessmiljøet særlig i HCMC.

 

Les mer: Hvordan kan du lede globale utviklerteam?

 

8. Vietnam i toppsjiktet

Ho Chi Minh City, Vietnam har flere ganger vært helt i toppsjiktet på Work Economics Forums rangering av verdens mest dynamiske byer. Asia er verdensledende innen teknologi og raske omstillinger, og på WEC-listen for 2019 gjorde kontinentet rent bord med 19 av topp 20. Byen ble også kåret til tredje beste startup city i Asia i 2019.

 

New call-to-action

Uma Baeko

Written by Uma Baeko

Uma er er CMO og Co-Founder av Facilitated Work Hub.

I Facilitated Work Hub er hun aktivt involvert i strategi, planlegging og drift av firmaet. Uma har en fot innen de fleste interne prosessene. Som markedsføring, salg, forretningsutvikling, HR, administrasjon og mer.

Ønsker du å motta nye artikler
fra fagbloggen rett i innboksen?

 

"En fagblogg for toppledere og utviklingssjefer"
Av Facilitated Work Hub

Abonner her: