Norske selskaper har pådratt seg en rekke nye erfaringer de siste årene. Vi kan nevne noen få velkjente årsaker på strak arm: Ulike pandemiresponser. Hybrid/hjemmekontor. Globale økonomiutfordringer og handelstrender som påvirker de fleste virksomheter. Raske fremskritt innen AI og maskinlæring. Og sist, men ikke minst, at bedriftskultur blir en stadig viktigere faktor på arbeidsplassen.


Bedriftskultur teller også her i vietnamesiske Ho Chi Minh City, der vi fasiliteter rundt 40 utviklere og testere i permanente stillinger for norske firmaer. Vi vil hevde at 100 prosent hjemmekontor til slutt ender opp som lite annet enn en oppgaveliste å vasse gjennom. Undersøkelser fra USA rett etter pandemien viste også at ansatte plutselig hadde lettere for å skifte jobb fordi de følte mindre tilknytning til firmaet sitt når de aldri var innom.


Dine og våre ansatte bruker betydelige deler av sine våkne timer på å jobbe, så hvorfor ikke legge til rette et tilfredsstillende arbeidsmiljø som gir økt effektivitet gjennom samhold, glede og et mer balansert arbeidsliv?


2022 ble på mange måter en tilbakevending til den «nye normalen». Hvordan utspilte året seg her på Facilitated Work Hub? Både for våre samarbeidspartnere og de ansatte på hub´en?FORDELENE MED PRODUKTKJENNSKAP OG TILHØRIGHET

Utviklerne og testerne på FWH er fullt integrerte i faste stillinger hos en av våre seks norske samarbeidspartnere, og dermed eksponeres vi for flere store bransjer:


Akvakultur
Verdens befolkning bikket 8 milliarder i år, og da trengs enda mer mat. Havbruk blir derfor stadig mer digitalisert for å effektivisere og sikre «blå» matproduksjon. AKVA Group har skalert opp teamet sitt hos oss med 75 prosent i 2022, og fullfører en etterlengtet lansering nå i førjulsstria. Vår tidligere Talent Acquisition Coordinator, Ms. Thao, fikk muligheten til å bli junior i AKVA-teamet på senvinteren etter å ha studert frontend-utvikling på kveldstid. Denne sjansen, som hun grep med glans, var et fint eksempel på at karrieresprang er mulig i et samarbeidsklima og en firmakultur der åpenhet og personlig proaktivitet belønnes.


Tett globalt samarbeid er definitivt regelen i AKVA, som nylig arrangerte sitt årlige Hackathon i samarbeid med en ledende lakseoppdrettsaktør. Gjennom disse årlige arrangementene dyrker AKVA Group virkelig den fordelaktige flate strukturen de alltid praktiserer; kollegaer fra hele verden deler utfordringer, læring og moro mens de samarbeider på tvers av tidssoner. Dette resulterer i innovative idéer de tar med seg videre.


På forretningssiden kan lokale faktorer, som den kommende grunnrenteskatten, muligens påvirke norsk oppdrettsnæring på kort sikt. Fra et miljømessig synspunkt har dette bred støtte fra partier og folk flest.

Butikksystemer
Vårt Elfo AS-team ble nylig utvidet med en seniorutvikler, som bekrefter deres tillit til vietnamesiske utviklerferdigheter. Etter å ha sikret seg en storkunde innen flyplasshandel, ser 2023 virkelig lovende ut. Verdt å merke seg er også den dype produktkunnskapen som sitter i Vietnam-teamet, eksemplifisert ved at en utvikler her i sommer feiret sitt 13-årsjubileum som ansatt i FWH og Elfo. En annen seniorutvikler i teamet redesignet Elfos hjemmesider på eget initiativ, nær sagt som en hobby, for å lære seg UI/UX. Resultatet ble så bra at sjefen i Norge implementerte og lanserte resultatet.

FinTech
Noria er ledende i Europa innen industriell forsikring. I usikre tider som disse, med krigen i Ukraina, økte energi- og matpriser og mindre forbrukeretterspørsel, søker selskaper trygghet og oversiktlighet. Noria vurdere dessuten å utvide servicespekteret til tilstøtende bransjer, etter å allerede ha skalert opp betydelig i 2022 gjennom konsulentavdelingen Noria Vest.


Noria Vietnam-teamet har styrket seg gjennom å doble antallet QA-ingeniører i 2022. I sommer reiste hele Vietnam-avdelingen til hovedkontoret til Noria i Sandefjord for å delta på workshops og firmasommerfesten med sine norske kolleger. 


Slike besøk skjer kun i en flatstrukturert og åpen bedriftskultur som Norias, basert på absolutt likestilling der de utenlandsbaserte kollegaenes faglige innspill ikke bare verdsettes, men også forventes. Her snakker vi ikke om underleverandører, men fullverdige kollegaer. Slike fordeler spiller en stor rolle for at gjennomtrekken av ansatte her på FWH er nærmest sensasjonelt lavt.

Regnskap og revisjon
Vårt Azets-team er rene utstillingsplakaten for norsk-vietnamesisk samarbeid, og kan skilte med både en utvikler fra Porsgrunn på kontoret vårt i HCMC, og en vietnamesisk konsulent på plass i Norge. Azets sparer norske firmaer for flere årsverk via smart digitalisering. I Norge har som kjent både offentlige institusjoner og bedrifter gjort brukbare hopp på digitalisering de siste årene. 


For dine eksterne utviklere kan det ofte føles meningsfylt å ta del i prosjekter som forårsaker reelle resultater, i motsetning til å jobbe i tradisjonell asiatisk outsourcing. Der jobbes det mest med kortsiktige prosjekter på vage eksterne produkter de verken opplever eierskap til eller føler stolthet over. Å ha faste ansatte utgjør derfor en dramatisk forskjell i kvaliteten dere som firma mottar. «Dedikerte team» eller freelancere blir ikke det samme.

E-helse
Vårt partnerskap med den banebrytende e-helse-innovatøren DNV Imatis, et samarbeid som startet opp allerede i 2012, holder seg solid. Hele Vietnam-teamet hadde nylig en tur til Norge, og utviklerne fikk oppleve programvaren sin i bruk på et lokalt sykehus i Porsgrunn. Som senioringeniør Tinh sa: «Jeg elsker produktet vi lager. Det er første gang jeg, med hånda på hjertet, kan si det i hele min karriere!»

I en post-pandemisk verden, der personalmangel krever effektive prosedyrer og kontaktløse løsninger, er det vanskelig å forestille seg et bedre felt enn e-helse å bygge sin utviklerkarriere i. Slikt er ikke uvesentlig for vietnameserne heller, da «en dypere mening» stadig oftere dukker opp som en motivasjonsfaktor i vår rekruttering.

Bygg- og anleggsbransjen
I desember kunne vi ønske vår nyeste samarbeidspartner velkommen. Infotech AS, som holder til i Bergen, er markedsledende innen programvare for byggeplasser. De har en uttalt ambisjon om å hjelpe bedrifter i bygg- og anleggsbransjen med å spare tid og kostnader ved å styrke helse og sikkerhet. Og som en direkte konsekvens, redde liv. Den kraftige kritikken av den relativt spinnville praksisen under byggingen av stadion til VM i Qatar er i høyeste grad en relevant pekepinn på det enorme internasjonale vekstpotensialet som venter i Infotech sitt fagfelt. Her vil det skje mye.


BEDRIFTSKULTUR

I oktober feiret FWH 20-årsjubileum med galla på hotellet The Myst Dong Khoi her i Ho Chi Minh City. Denne stayer-evnen beviser vårt engasjement og dedikasjon til langsiktig tenkning, og skinner gjennom når vi ansetter stabile kollegaer for dine utviklingsavdelinger. Et langsiktig fokus allerede i rekrutteringsintervjuene beviser for utviklerne at dere vil investere tid og penger i dem nettopp fordi de skal bli fullverdige og integrerte medarbeidere — og ikke simple underleverandører. I outsourcing-sektoren generelt opplever de vanligvis det stikk motsatte.


Flat struktur med et langsiktig perspektiv skaper en sterk følelse av tilhørighet og lojalitet hos dine ansatte. Her føler de seg sett, lyttet til, respektert og verdsatt. Akkurat slik dyktige fagfolk fortjener, både ute i verden og på kontoret ditt i Norge. 


I 2022 feiret vi flere av de ansattes 5- og 10- årsjubileer på hub´en. Noe som ofte dukker opp under medarbeidersamtalene våre er hvordan de ansatte på FWH ser på kollegaene sine nærmest som familiemedlemmer. Vi tror at de velger å bli hos oss fordi arbeidsmiljøet, selvsagt i kombinasjon med utfordrende og interessante jobboppgaver, rett og slett føles riktig. 


Den norske modellen med ansvar og tillit viser seg å fungere utmerket for ambisiøse fagfolk. Igjen handler det om å involveres og tas på alvor gjennom hele produktsyklusen, fra konsept og idé til lansering og vedlikehold.


Event-kalenderen vår nådde klimaks nå i november, med en fantastisk firmatur til verdensarvdestinasjonen Halong Bay nordøst i Vietnam. Langhelgen ga oss nye opplevelser og styrket samholdet vi har på FWH. Med trivsel i forsetet har de ansatte blitt en eneste stor vennegjeng. 


Rekrutteringen vår i 2022 har vært vellykket. Flere nye kolleger har brakt frisk energi og komplementær kompetanse til hub´en. Alle besto prøvetiden sin. Høyt kvalifiserte, erfarne fagfolk har en tendens til å like å jobbe med likesinnede mennesker. Gir mening, ikke sant? Blant andre hadde vi gleden av å ønske velkommen vår første Head of Talent Management, Ms. Trinh, i august. Hun har hatt en stor og positiv innvirkning på å strukturere og synliggjøre administrasjonen på FWH, som selvsagt er dedikert til å gjøre samarbeidet mellom utviklerne i Norge og Vietnam så sømløst som overhodet mulig.

 

loyalty employeesNYE OPPLEVELSER OG UTFORDRINGER

FWH har opplevd de samme utfordringene som selskaper kloden over når det gjelder å få folk tilbake på kontoret. Å jobbe hjemmefra oppleves praktisk, men som medarbeidersamtalene avslører, også kjedelig og uinspirerende. Disse samtalene, som vi holder kvartalsvis på vegne av samarbeidspartnerne, har vist at flere og flere setter pris på å komme tilbake på kontoret oftere enn før. Heldigvis. Fremover gjelder det å konvertere denne etterlengtede sildringen i retning kontoret til en strømmende bekk.


Vår fasiliteringstjeneste inkluderer tilrettelegging av et samarbeidsklima tuftet på deling og åpenhet, møysommelig tilpasning til norsk arbeidskultur, personlig vekst og trivsel. Alt for å gjøre det enkelt for deg å skalere opp. I en post-pandemisk setting har fordelene ved å jobbe fysisk sammen, noen ganger blitt glemt til fordel for den tilsynelatende enkle bekvemmeligheten hjemmekontoret gir. En bekvemmelighet som i verste fall fører til at andre tidstyver sniker seg inn i dagene. Dette opplever vi som et tap. Å kunne påvirke og fremme verdi for dere blir et hovedsatsingsområde på FWH i 2023.


Per definisjon er en hub en smeltedigel og et møtepunkt for mennesker, meninger og idéer. En tom hub er jo omtrent like nyttig som et par slurvete smurte langrennsski på en tropisk sandstrand. Heldigvis peker pila rette veien.ÅRET SOM KOMMER

Som danske Piet Hein så berømt slo fast: «Det er vanskelig å spå – især om fremtiden.» Hvilke overraskelser har 2023 på lur?


Uansett om det vanker en strak opptur eller gjentatte slag i ansiktet, så vil vi ikke rokke ved kulturfokuset. Dette skal dessuten krydres med nye og friske innslag, der bl.a. kvartalsvise tech sharing events vil dukker opp på hub´en på nyåret. Arbeidslivet er i konstant endring — akkurat slik verden er. Men den «nye normalen» vil aldri forkaste kvalitet. Det er rimelig sikkert. Derfor handler det om å styrke fundamentet, som i vårt tilfelle er bygget på langsiktighet, åpenhet og kulturell tilpasning — med tjue års erfaring innen nøyaktig den ekspertisen norske selskaper verdsetter når de leter etter forsterkninger utenlands. 


Vi ønsker dere alle et riktig godt nyttår, og gleder oss til hva 2023 har å by på! 

Øyvind Sveen

Written by Øyvind Sveen

Øyvind er kulturell veileder på Facilitated Work Hub, og har ansvaret for internasjonalt samarbeid med tilpasning til, og forståelse av, norsk arbeidskultur. Han har bakgrunn fra design og kommunikasjon, og flyttet til Vietnam i 2007.

Ønsker du å motta nye artikler
fra Facilitated Work Hub rett i innboksen?

 

Meld deg opp her.

Abonner her: