4 min read

Hvordan bygge en god bedriftskultur rundt utviklerne?

By Øystein Baeko on Mar 1, 2023 9:12:12 AM

Det har skjedd mye de siste årene som har direkte innvirkning på norske bedrifter. Spesielt pandemien og hvordan den tvang ansatte på hjemmekontor, har tvunget oss til å se nærmere på bedriftskulturen internt. 

Topics: Fagblogg Utviklingsavdelingen Facilitated Work Hub Ledelse
5 min read

Hvordan sikre god kommunikasjon med utviklerteamet?

By Øystein Baeko on Jan 24, 2023 8:30:00 AM

Behovet for god kommunikasjon i et team blir verken mer eller mindre når man utvider med eksterne utviklere. Metodene og rutinene rundt kommunikasjon må riktignok legges opp til at man oppnår det samme som ved ansettelse lokalt. 

Topics: Fagblogg Utviklingsavdelingen Facilitated Work Hub Ledelse
4 min read

Hvordan gi dine utviklere god oppfølging?

By Øystein Baeko on Nov 7, 2022 8:44:11 AM

Det er utfordrende å finne gode utviklere i dagens marked, hvor konkurransen mellom bedriftene er stor. Derfor er det svært viktig å beholde utviklerne når du først har ansatt dem.

Topics: Fagblogg Utviklingsavdelingen Ledelse
4 min read

Hvordan tiltrekke seg topputviklere?

By Øystein Baeko on Sep 8, 2022 9:00:00 AM

Helt siden 1990-tallet har etterspørselen etter dyktige software-utviklere vært enorm, og det antas at denne trenden vil fortsette i mange år fremover. Som CEO for en mindre bedrift eller CTO for en litt større, opplever du kanskje derfor utfordringer ved å tiltrekke deg de beste utviklerne.

Topics: Fagblogg Utviklingsavdelingen Rekruttering Facilitated Work Hub
4 min read

Hvilken lønn, goder og ordninger forventer en utvikler i sin jobb?

By Øystein Baeko on Jun 23, 2022 9:00:00 AM

Lønn, goder og ordninger har en stor rolle i om en ansatt velger å takke ja til en stilling, og om den ansatte velger å bli i bedriften. Ofte tenker man på økonomiske goder når man setter opp et tilbud, men det er også andre vesentlige goder som må til for å hanke inn og beholde ansatte.

Topics: Fagblogg Rekruttering Facilitated Work Hub
5 min read

9 fallgruver med outsourcing - og hvordan unngå dem

By Øystein Baeko on May 24, 2022 9:00:00 AM

Outsourcing kan være et godt forretningskonsept, men det krever modenhet både i planlegging og gjennomføring for å sikre suksess.
Ved å la eksterne aktører ta over en eller flere arbeidsoppgaver som virksomheten tidligere har stått for eller ønsker å gjennomføre, kan du med rett strategi holde kostnadene nede og forutsigbare, og få tilgang og kompetanse fra hele verden.

Topics: Fagblogg Facilitated Work Hub Ledelse
5 min read

Hva kjennetegner høyt presterende utviklere?

By Øystein Baeko on Mar 23, 2022 9:00:00 AM

Som utvikler jobber man stort sett i team. Et gjennomsnittlig IT-utviklerteam i norske bedrifter består som regel av 5-6 utviklere og oppover. På utviklerteam vil du finne en rekke ulike roller, fra junior til senior. Hovedtrenden i norske selskaper er at utvikleravdelingen ofte er små team og utviklerne har mange roller å dekke. Dette krever at de presterer og produserer på høyt nivå, og at de innehar spesifikke kvaliteter.

Topics: Fagblogg Utviklingsavdelingen Facilitated Work Hub Ledelse
3 min read

8 grunner til å velge Vietnam over Øst-Europa

By Uma Baeko on Feb 10, 2022 8:58:34 AM

Du skal finne utviklere utenfor Norges grenser, og tenker fort til Øst-Europa og land som er nærmere Norge både i forhold til lokasjon og kultur. Men er det så gunstig? Finnes det bedre alternativer?

Topics: Fagblogg Rekruttering Facilitated Work Hub Ledelse
3 min read

Hva er outsourcing, og hvordan bruke det?

By Øystein Baeko on Jan 25, 2022 9:00:00 AM

Mange selskaper benytter seg av outsourcing når de ikke får tak i bra nok kompetanse selv, eller rett og slett finner ut av andre kan utføre gitte oppgaver og prosjekter bedre. Outsourcing, eller tjenesteutsetting på godt norsk, betyr egentlig bare at en virksomhet lar eksterne leverandører ta over en eller flere arbeidsoppgaver som virksomheten tidligere har stått for eller ønsker å gjennomføre. 

Topics: Fagblogg Rekruttering Facilitated Work Hub
7 min read

Hvordan kan du lede globale utviklerteam?

By Øystein Baeko on Dec 8, 2021 9:00:51 AM

Et toppidrettslag som vinner og lykkes igjen og igjen, består sjeldent kun av lokale utøvere. For å kunne lykkes må de lete etter og rekruttere dyktige lagspillere fra andre byer, og gjerne andre land. Det samme gjelder for bedrifter. Klart du kan klare deg godt med de lokale, men før eller siden er det tomt for lokale talenter, og bedrifter vil måtte lete etter ny arbeidskraft, bedre arbeidskraft for å lykkes.

Topics: Fagblogg Utviklingsavdelingen Facilitated Work Hub Ledelse
4 min read

Hvordan velge riktig ‘Tech Stack’ ?

By Øystein Baeko on Nov 3, 2021 8:45:56 AM

Hva er de viktige tingene du bør vurdere når utviklingsavdelingen skal lage et nytt produkt? Sammen med budsjett og ressurser, må du velge riktig ‘Tech Stack’ for å få prosjektet ditt til å lykkes.

Topics: Fagblogg Utviklingsavdelingen Programmering For den teknisk interesserte
5 min read

Hvilke rekrutteringsstrategier bør du vurdere når du trenger nye utviklere?

By Uma Baeko on Jul 13, 2021 11:58:58 AM

Det er et hav av alternativer når du skal tiltrekke og ansetter en ny utvikler. Vi vil i dette blogginnlegget se på de ulike rekrutteringsstrategiene du kan benytte deg av når du selv aktivt søker en ny utvikler til ditt utviklerteam.

Topics: Fagblogg Rekruttering
5 min read

Hvordan beholde dine beste IT-utviklere?

By Uma Baeko on Jun 21, 2021 12:14:21 PM

Det blir stadig vanskeligere å finne kvalifiserte it-utviklere. Konkurransen om de beste hodene er tøff. Spesielt for små- og mellomstore bedrifter er det ekstra krevende å beholde flinke folk, som stadig får nye tilbud på bordet.

Topics: Fagblogg Utviklingsavdelingen Rekruttering Hva bør CFO vite?
5 min read

Hva bør du se etter når du rekrutterer nye IT-utviklere?

By Øystein Baeko on May 27, 2021 10:08:18 AM

Hvem trenger ikke en utvikler i disse dager? Nyetablerte selskaper jakter etter talenter for å få ideen sin til markedet, mens større selskaper alltid ser etter nytt talent for videre vekst og utvikling.

Topics: Utviklingsavdelingen Rekruttering
3 min read

Hva er teknisk gjeld?

By Øystein Baeko on May 12, 2021 11:37:47 AM

Hvis du har vært i programvareindustrien i en periode, er sjansen stor for at du har hørt begrepet "teknisk gjeld". Alle har noen form for gjeld, og det er ikke annerledes i teknologiverden.
Hva er teknisk gjeld, hvordan oppstår det, og hva - om noe – bør du gjøre med det?

Topics: Fagblogg Utviklingsavdelingen Programmering For den teknisk interesserte
3 min read

Bruker du for mye tid på å søke etter utviklere?

By Uma Baeko on Aug 7, 2020 11:30:00 AM

I Norge er det stor rift om de beste IT-utviklerne. Konkurransen om de beste hodene er tøff.

Spesielt for små- og mellomstore bedrifter er det ekstra krevende å beholde flinke folk, som stadig får nye tilbud på bordet.

Topics: Fagblogg
4 min read

Hvorfor er det viktig med et langsiktig utviklersamarbeid?

By Uma Baeko on May 4, 2020 9:44:00 AM

Hvilke tips kan en seniorutvikler dele for å lykkes med et langsiktig perspektiv på internasjonalt samarbeid. Og hvorfor er sluttbrukeren den aller viktigste for ethvert produkt?

Talentene finnes definitivt i utlandet også, men de må brukes på rett måte. 

Topics: Fagblogg
5 min read

7 måter du kan få dine ansatte til å blomstre under corona-krisen

By Uma Baeko on Mar 18, 2020 1:16:00 PM

Hjemmekarantene? Slik kan ledere få sine ansatte til å blomstre under corona-krisen.

Mange er vant til hjemmekontor. Det blir litt annerledes nå i disse corona-tider, med resten av familien også på plass hjemme, enten med skolegang eller jobb. Usikkerhet og kaos gjør det ikke lettere for noen.

Topics: Fagblogg
5 min read

Hva er forskjellen mellom å rekruttere eksterne ansatte og outsourcing til lavkostland?

By Uma Baeko on Feb 10, 2020 12:13:00 PM

Har du behov for nye it-utviklere, men opplever utfordringer med å få tak i rett kompetanse til rett pris? Har dere ambisjoner og vekst, og ønsker og gjennomføre en oppskalering? Trenger dere dyktige utviklere, men ser etter bedre alternativer enn outsourcing til lavkostland? Det er du ikke alene om.

Det finnes en rekke ulike strategier for å finne it-utviklere. Noen av alternativene bedrifter vurderer når du skal ha tak i nye it-utviklere er å lete etter kompetanse utenfor landegrensene. Da står det gjerne mellom outsourcing eller å ansette eksterne medarbeidere.

Topics: Fagblogg
2 min read

Slik løser du ferieavvikling med internasjonale ansatte

By Uma Baeko on Jan 23, 2020 12:51:00 PM

Kinesisk nyttår, og dermed vietnamesisk Tet, står for døren. Her i Vietnam takker vi nå for grisens år, og ønsker musa velkommen.

Les mer og plukk opp litt kjekk kultur-trivia!

 

Hei hå, nå er det Tet igjen

Tet er Vietnams svar på julefeiring. Med pyntet hus, tradisjonelle matretter, gaver, selskaper og ikke minst juletre-varianten hoa mai. Hoa mai er et vakkert lite tre med knopper som handles i store potter, bæres inn i stua, og blomstrer signalgult rundt nyttårsaften. Motorsykler som frakter trærne hjem langs fantastiske blomsterdekorerte gater er Vietnams svar på å trekke julegrana hemmat på kjelke i snødriv. I 2020 faller nyttårsaften på 24. januar. Som med påsken er ferien bevegelig, og følger månekalenderen. Noe nytt påfunn er det heller ikke; Tet skal ha blitt feiret i en slags form i ihvertfall 4000 år.

 

Årets ubestridte høydepunkt

Egentlig er Tet både jul, nyttår og sommerferie på en gang, kokt ned til to uker med festivitas, fri og familiehygge. Hele landet stenger, mer eller mindre. De fleste reiser hjem til bygda de kommer fra. Trafikksirkuset og folkehavet rundt bussterminalen og flyplassen i HCMC i dagene før høytiden er vrien å forestille seg for nordmenn som synes det er folksomt på Strømmen Storsenter en slapp lørdag i oktober. Men den forventningsfulle og gode atmosfæren her i byen er til å ta og føle på. Både før og under Tet. Smilene sitter om mulig enda løsere enn ellers.

 

Kulturforståelse går to veier

Å ignorere kulturforskjeller er ett av mange triks for å virkelig mislykkes med internasjonalt forretningssamarbeid. Her på Facilitated Work Hub markeres Tet med pyntede lokaler, gaver, li xi, og årsavslutningsfest for staben. Med vår service tar vi åpenbart ikke lett på kulturell adapsjon, og bruker mye ressurser på å tilpasse våre utviklere til norsk (arbeids)kultur. Vi er norske, har kun norske kunder, og legger alt til rette for at selskapene hjemme som forsterker laget med faste utviklere på vår hub i HCMC får et mest mulig mykt og tilrettelagt samarbeid. Dermed er høytider som 17. mai og jul selvsagte innslag på vår event-kalender. Like selvsagt blir det da å ta vare på våre ansatte og vise respekt og interesse for de lokale omgivelsene. Og bli med på Tet-moroa, ikke minst!

 

365 dagers tilgjengelighet

Facilitated Work Hub holder åpent gjennom høytiden, og vi blir å få tak i. Kontorbygget er oppe for de av utviklerne som måtte ha arrangert feriedagene sine annerledes i forståelse med sine norske arbeidsgivere. Ta gjerne kontakt dersom du lurer på noe angående ferieavviklingen.

 

Klikk og last ned gratis e-bok

 

 

Topics: Fagblogg

Ønsker du å motta nye artikler
fra fagbloggen rett i innboksen?

 

"En fagblogg for toppledere og utviklingssjefer"
Av Facilitated Work Hub

Abonner her: